Бізнес прогнозує звільнення працівників і підвищення цін,

увольнение

У січні бізнес продовжив погіршувати оцінки щодо своєї економічної діяльності через дефіцит електроенергії, руйнування інфраструктури, порушення логістики, скорочення пропозиції товарів та послуг, зростання виробничих витрат, а також низьку платоспроможність населення.

Об этом сообщает Дедал


Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який щомісяця розраховує Національний банк України.

У січні 2023 року ІОДА знизився до 37,5 із 42,1 у грудні 2022 року.

"Більшість підприємств, що беруть участь в опитуваннях, очікують подальше зростання цін і тарифів на власну продукцію/послуги через здорожчання закупівельних цін і цін підрядників. Підприємства всіх секторів, залучених до опитування, налаштовані на подальше скорочення загальної чисельності працівників, найбільше – в секторі будівництва", – йдеться у повідомленні.

Зокрема, підприємства промисловості посилили песимістичні очікування через дефіцит електроенергії, зростання виробничих витрат та зменшення попиту: секторальний індекс у січні знизився до 40,6 із 43,4 у грудні 2022 року.

"Респонденти суттєво погіршили очікування щодо обсягів виготовленої продукції та нових замовлень на продукцію, зокрема експортних замовлень", – зазначається у повідомленні.

Водночас секторальний індекс у сфері будівництва у січні зменшився до 34,5 із 35,6 у грудні минулого року. Будівельні компанії мають слабкі очікування щодо обсягів нових замовлень та погіршили прогнози стосовно обсягів закупівлі сировини і матеріалів.

Читайте також: Кабмін створив робочу групу з питань дерегуляції бізнесу

Підприємства торгівлі найпесимістичніше оцінювали свою діяльність на тлі скорочення пропозиції товарів: секторальний індекс у січні знизився до 33,9 із 42,1 у грудні.

"Типове зниження активності на початку року, підсилене зниженням доходів населення, зумовили різке погіршення оцінок щодо товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу", – відзначає Нацбанк.

Підприємства сфери послуг також посилили негативні оцінки щодо своїх економічних результатів: секторальний індекс становив 37,2 порівняно з 41,8 у грудні. Респонденти очікують значного зменшення обсягів наданих послуг, нових замовлень, а також послуг у процесі виконання.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 5 до 24 січня 2023 року. В опитуванні взяли участь 442 підприємства. Серед опитаних підприємств 45,2% – компанії промисловості, 28,3% – сфери послуг, 21,9% – торгівлі, 4,5% – будівництва; 31% респондентів – великі підприємства, 30,5% – середні, 38,5% – малі.

33,3% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 11,3% – лише експортні операції, 14,9% – лише імпортні операції, 40,5% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Источник: Преступная Россия

Стрелочник
Стрелочник
http://strelochnik.com - Стрелочник - инсайд и коруппция в транспортной отрасли.